Je winkelwagen is momenteel leeg
Tonijn Niçoise (voor 4 personen) met Jukes 8.
Er zijn honderd verschillende recepten voor een Salade Niçoise en hoewel dit een gerecht is waar ik meestal van geniet, zijn er een aantal gebieden die deze Provençaalse klassieker in de steek kunnen laten. Ik verwijder liever alle mogelijke valkuilen door dit beroemde gerecht een beetje te deconstrueren, zodat de gasten hun eigen gerecht kunnen samenstellen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de anti-ansjovisbrigade ook van jouw creatie kan genieten. Dit is een van de lekkerste recepten om van te genieten met onze zomerklassieker Jukes 8.
Ingrediënten:
4 Sushi-grade tonijnsteaks van 3 cm dik
Extra vergine olijfolie
Goede kwaliteit Rode wijnazijn
1 tl Dijon-mosterd
1/2 tl venkelzaad - gemalen in een vijzel
1 teen knoflook - fijngehakt
Zeezout en gekraakte zwarte peper
Een flink aantal takjes verse tijm - verwijder de houtachtige delen
4 eieren - zacht gekookt en gepeld
Aardappelen - gekookt en gesneden
Sperziebonen - gekookt en bevroren
8 Tomaten, de beste die je kunt vinden - in plakjes
200g Ansjovisfilets - Ik vind het merk Ortiz het lekkerst
Zwarte olijven – ontpit
1 citroen
Hoe te maken?
Maak eerst de marinade voor de tonijnsteaks. Meng in een mengkom de extra vergine olijfolie, het gemalen venkelzaad, de gehakte knoflook, de tijm, het zout en de peper en klop het voorzichtig door elkaar. Bedek vervolgens de steaks en zet ze een uur opzij om de smaken te absorberen.
Kook de aardappelen en snijd ze vervolgens in 'rondes' van 1-2 cm en doe ze in een kleine kom, klaar voor gebruik - ze kunnen koel/warm worden geserveerd.
Laat je koelkastkoude eieren voorzichtig in een pan met kokend water zakken en kook ze acht minuten. Haal de eieren uit de pan, breek ze zodat ze niet verder garen en leg ze in een kom met koud water. Haal voorzichtig de schelpen eraf. Snijd ze op het laatste moment voor het serveren doormidden en leg ze op een serveerschaal (ze moeten voorgekookt zijn).
Zeef de ansjovis van hun olie en doe ze ook in een kom.
Kook de sperziebonen tot ze knapperig maar niet te gaar zijn (slechts een minuut of twee), zeef ze en laat ze afkoelen met koud water zodat ze hun kleur en bite behouden. Doe deze in een serveerschaal met de gesneden tomaten en gehalveerde olijven.
Maak een eenvoudige vinaigrette met rode wijnazijn, extra vergine olijfolie, een vleugje Dijon-mosterd, zout en peper naar smaak en kleed de bonen en tomaten aan.
Leg tot slot je tonijnsteaks op een gloeiend hete grillpan met grillpan en bak ze 30 seconden tot een minuut aan elke kant (afhankelijk van hoe zeldzaam je je tonijn wilt). Haal ze uit de grillpan en laat ze een paar minuten rusten, het midden van elke steak moet felroze zijn.
Snijd de steaks met een zeer scherp mes in dunne plakjes en serveer ze warm met een scheutje citroen erop en alle garnituren ernaast zodat je gasten het naar hun smaak kunnen combineren.